Over ons

ella vzw - kenniscentrum gender en etniciteit, ontstaan in 2000 en gelokaliseerd in Brussel, België, werkt rond de emancipatie en sensibilisering van vrouwen, mannen én jongeren binnen etnisch-culturele minderheden in Vlaanderen en Brussel. Met ons project "Huwelijksmigratie: gewikt & gewogen - hier & daar!" willen we zowel huwelijksmigranten hier als potentiële huwelijksmigranten in de landen van herkomst (in het geval van ons project, Marokko en Turkije) informeren en  versterken. Hierbij vinden we het ook belangrijk de partners en directe omgeving van de huwelijksmigranten niet uit het oog te verliezen.

"Als mijn vrienden of schoonfamilie het niet kennen, dan ik ook niet. Ik wil wel, maar hoe kan ik informeren naar iets waarvan ik het bestaan niet ken?" - Turkse huwelijksmigrante

Wie in het kader van huwelijksmigratie naar België (of naar eerder waar) verhuist, is in het begin sterk afhankelijk van de personen die hem of haar opvangen. In hoeverre zal de partner uit België zijn echtgenoot of echtgenote begeleiden en de weg wijzen in zijn of haar nieuwe omgeving? In hoeverre is hierin een rol weggelegd voor de schoonfamilie? En wat als er niemand is die de weg kan wijzen? Ook wanneer de nabije omgeving van de huwelijksmigrant erg behulpzaam en begripvol is, dan nog is het niet altijd duidelijk waar men terecht kan bij bepaalde praktische kwesties of met vragen.

Met deze website hopen we hierin alvast een stuk tegemoet in te komen. We spraken met huwelijksmigranten hier en mensen in Turkije en Marokko die eraan denken de stap te zetten, en brengen zo de noden en meest voorkomende vragen in kaart.

Hou deze website zeker in de gaten om de verdere evolutie en resultaten van ons 3 jaar durende project (maart 2011-februari 2014), ondersteund door Managers van Diversiteit, op te volgen! Deze website zal geregeld aangevuld worden met informatie en getuigenissen.

Amal Miri & Annelies Van Hamme - ella vzw