Gezondheid

“Wat wij in Marokko vooral missen is een degelijk gezondheidssysteem. Als je ziek bent betaal je ofwel te veel geld of je moet heel lang wachten om geholpen te worden in de ziekenhuizen. Ook is het sociale zekerheidsstelsel dat jullie hebben zeer aantrekkelijk, en dit vooral voor mensen die het hier niet al te breed hebben.” – Marokkaanse huwelijksmigrante

Als je ziek bent, of (een van) je kind(eren) is ziek, dan ga je naar een huisdokter. Je kiest de dokter zelf. Je vindt er altijd wel eentje bij jou in de buurt. Het is handig om altijd naar dezelfde dokter te gaan omdat die van jou een medisch dossier bijhoudt. Je kunt een afspraak maken of je kunt tijdens de spreekuren naar de dokter gaan. Die uren verschillen van dokter tot dokter. ’s Avonds (laat), in het weekend en op feestdagen is er een wachtdienst. Een dokter vervangt dan jouw gewoonlijke huisdokter. Op die manier vind je altijd wel iemand die je kan helpen. De wachtdienst bereik je via een speciaal telefoonnummer, dat je kan vragen aan je huisdokter. Of kijk eens op deze website voor dokters, tandartsen en apothekers van wacht in verschillende Vlaamse gemeentes: http://www.mediwacht.be. Hier zijn ook contactgegevens van huisartsen te vinden.

Soms ben je te ziek om je naar de dokter te verplaatsen. Je huisdokter kan dan bij je langskomen. Dit kan wel wat duurder zijn omdat de dokter zich moet verplaatsen. De tarieven van de dokters kunnen verschillen naargelang het moment en de plaats van de raadpleging.

Voor dringende medische hulp kan je best terecht bij de dienst spoedgevallen via het nummer 112.

In België doe je er erg goed aan de verzekering voor ziektekosten te nemen. Hiervoor moet je je aansluiten bij een erkend ziekenfonds (mutualiteit) naar keuze. Het ziekenfonds betaalt een deel van je medische kosten terug. Naast de erkende ziekenfondsen, is er ook nog de “Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering'”.

De ziekenfondsen of mutualiteiten betalen tussenkomsten voor medische verzorging, uitkeringen tijdens arbeidsongeschiktheid en uitkeringen tijdens zwangerschapsverlof.

Zij hebben dikwijls ook een aantal andere diensten georganiseerd zoals thuiszorgdiensten (poetshulp, gezins- en bejaardenhulp) en uitlening van materiaal voor de verzorging van zieken aan huis. Niets dan voordelen dus!

Wanneer sluit je je aan bij een ziekenfonds?

  • indien je ouder bent dan 25 jaar;
  • indien je jonger bent dan 25 jaar en werkt;
  • indien je jonger bent dan 25 jaar, werkloos bent én een uitkering ontvangt.

Je vindt een overzicht van alle ziekenfondsen op de website van het RIZIV (Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering).

Heb je nog vragen rond medische kosten en wil je weten hoeveel medische zorg kost, hoeveel je zelf dient te betalen, hoeveel je terugkrijgt van je ziekenfonds en of het mogelijk is om te besparen op medische kosten, ga dan hier eens kijken.