België & Vlaanderen

“Voor de mensen die willen trouwen met een partner uit Turkije of ergens anders uit het buitenland: bespreek op voorhand hoe je leeft en waar je leeft, zodat je partner zich goed kan voorbereiden en het ook ziet zitten. Bespreek het aanleren van een nieuwe taal, het volgen van de inburgeringscursus, het leren kennen van nieuwe mensen in een nieuw land, het verlaten van de familie,… en besef ook goed dat dit je partner allemaal te wachten staat. Maar als jullie het echt menen, dan zou ik al die stappen ondernemen, het is het zeker en vast waard!” – Turks huwelijksmigratiekoppel.

Van waar je ook afkomstig bent, de liefde heeft je een nieuwe thuis bezorgd: België. Misschien is dat nog maar net gebeurd, of misschien moet het allemaal nog gebeuren voor jou. Of misschien ben je reeds jaren geleden verhuisd en weet je al vrij veel (of heel veel!) over dit land. 

België ligt in het hart van Europa, en is eerder klein in vergelijking met de meeste andere landen in Europa. Maar in dit kleine België leven wel ongeveer 11 miljoen mensen. De hoofdstad van België is Brussel. Deze stad ligt ongeveer in het midden van het land. België maakt deel uit van de Europese Unie en je betaalt er met de euro.

België heeft 3 officiële talen: Nederlands, Frans en Duits. En de plaatselijke taal is min of meer regionaal gebonden. Wanneer je in Vlaanderen woont of van plan bent naar daar te verhuizen, dan zal je omgeving hoofdzakelijk Nederlandstalig zijn. Vlaanderen ligt in het noorden van België, de inwoners van Vlaanderen zijn Vlamingen. Ook in de hoofdstad Brussel wordt Nederlands gesproken, naast Frans. Verhuis je naar Wallonië, dan zal je omgeving meestal Frans spreken. Wallonië ligt in het zuiden van België, de inwoners zijn Walen. In het zuidoosten van België is er ook een, eerder kleine, Duitstalige gemeenschap.

Maar in België wonen, zoals in de meeste Europese landen, ook heel veel gemeenschappen en culturen bij elkaar. Allemaal mensen met verschillende achtergronden. En dus kan je in België vaak heel veel verschillende talen horen!

België is een democratie. Het heeft een koning als staatshoofd, koning Filip I. Voor veel meer informatie over België klik je hier.

Vlaanderen bestaat uit 5 provincies, van west naar oost: West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg. De grootste steden van Vlaanderen zijn Brugge, Gent, Antwerpen, Mechelen, Leuven en Hasselt. 

Voor meer informatie over Vlaanderen klik je hier of hier!

Welkom!